top of page

Recent Posts

Archive

Tags

RSS Feed

❖ רגל הברזל חלק ראשון |


נקודת מפנה באירגון וקידום אמנויות הלחימה בתקופת הרפובליקה הייתה הקמתו של "בית הספר להתעמלות ברוח אמנויות הלחימה", או גִ'ינְג-ווּ [1], מילולית: "תמצית הלחימה", שנוסד בשַאנְגחָאי ב-7 ליולי, 1910. מאוחר יותר שינה שמו ל"התאחדות לאתלטיקה ברוח אמנויות הלחימה [2]". להקמת ההתאחדות היו שותפים מספר אישים, אך "הפנים" והדמות המייצגת ביותר של גוף זה ושל "האזרח הסיני החדש" היה חוּאוֹ יוּאַן-גִ'יָא [3]. עניין זה גרם גם לאי דיוקים היסטוריים היות ובסניפים הרחוקים גיאוגרפית משַאנְגחָאי, הוא הוצג כאב המייסד, בעוד שהשפעתו המקצועית הייתה מועטה יחסית.


היה זה אחד המוסדות הציבוריים הראשונים לאמנויות הלחימה בסין, שנועד לספק אווירת לימוד פתוחה ומשתפת, בניגוד למעטה הסודיות שעטף את מרבית בתי הספר. אגודת גִ'ינְג-ווּ שימשה גם כמרכז אימונים של חברי המפלגה הלאומנית במאבקם בקומוניזם העולה בסין וכמו כן סיפקה תכנית אימונים צבאית-מודרנית. המייסדים הרגישו שאגודתם שימרה מסורת בסכנת העלמות בשל סודיות ושינויים חברתיים. התוכנית שאבה תכנים ממספר אמנויות לחימה, דבר שנתן למתרגלים רקע כולל ומגוון בנוסף להתמחות. על פי התפיסה שכל ידע הוא בעל ערך בין אם מקורו במזרח או במערב, נוספו לפעילות גם תכנים "מערביים", שהבולט שבהם היה משחק השח. הקמתו של בית הספר ייצגה תקופה חדשה באמנויות הלחימה.


באותה עת, נערכו קרבות עם גוון לאומני בין אמני לחימה מקומיים לזרים. לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן [4], אחד המורים במכון, הכניע איש שרירים רוסי שמשקלו מאה וארבע עשר ק"ג בתצוגה גדולה שהתקיימה בזירה של בית הספר בשנת 1916. הידיעה על הניצחון התפרסמה במספר עיתונים בדרום מזרח אסיה והגיעה גם לאוזני סוּן יָאט-סֶן ששהה ביפן, וכתב ללִיוּ מגילה הנושאת את הקליגרפיה "לקדם את רוח הלחימה [5]".


לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן הוא דמות מרכזית בהיסטוריה העכשווית של אמנויות הלחימה הסיניות. הוא נולד בשנת 1870 למשפחה ענייה במחוז אַנְחוּאֵי וקיבל שלוש שנות חינוך בלבד לפני שהתחיל להתלמד כשוליה של צייר. ליד בית המלאכה שלו הייתה בית עבוט, שבעליה העסיק כמה מומחי קונג-פו כשומרים. לִיוּ נהנה לראות את השומרים מתרגלים בלילה ובגיל ארבע-עשרה שכנע אותם ללמד אותו.


על-פי המסופר, בשנת 1890, עת ששוטט בחוץ, פגש בנזיר שָאוֹלִין בשם גְ'ה שַאן [שם נזירות], או בשמו המקורי יָאנְג צֶ'נְג-יוּן [6]. לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן התרשם מהמיומנות יוצאת הדופן של הנזיר והפך לתלמידו. יָאנְג לימד אותו את סגנון שָאוֹלִין "אגרוף ידי הקדושים" או שָאוֹלִין לוּאוֹחַאן צ'וּאַן [7]. בסוף תהליך ההכשרה לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן רכש כישורי בעיטה המעולים והחל להטביע את חותמו בעולם אמנויות הלחימה. הוא נודע בבעיטותיו האימתניות שזיכו אותו בכינוי "רגל הברזל" ו"הרגל מספר אחד מדרום לנהר היָאנְגצְה [8].


באוקטובר 1910, שמו של לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן כבר הלך לפניו, והוא הצטרף כמדריך אמנויות לחימה לאקדמיה הצבאית בָּאוֹדִינְג במחוז חֵבֵּיי. באותה שנה, או שנה מאוחר יותר, לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן לימד באגודת גִ'ינְג-ווּ. בהמשך חייו עבר בהצלחה את הבחינות הצבאיות והפך לשומר ראש. בתפקיד זה שימש כשומר ראש הן של סוּן יָאט-סֶן והן של צִ'יָאנְג קָאי-שֶק. לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן ניהל מערכת יחסים קרובה עם חברים חשובים רבים בממשלה הלאומית. לדוגמה, בשנת 1923, הוא סייע בהקמת סניף גוּאוֹמִינדַאנְג בעיר חַאנְג-ג'וֹאו. כמו כן הוא השתתף בקונגרס הלאומי של הגוּאוֹמִינדַאנְג, המראה את מעמדו הפוליטי.


יכולת אומנויות הלחימה של לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן לא נשכחה בגלל השתתפותו בפוליטיקה. הוא החל ללמד במכון המרכזי לגוּאוֹ-שוּ [9] שבעיר נָאנְגִ'ינְג ובשנת 1928 מונה לדיקאן. באותה שנה התקבל לעבודה במוזיאון הגוּאוֹ-שוּ המרכזי של נָאנְגִ'ינְג כמנהל הוועדה לעניינים אקדמיים. באותה שנה העיר נָאנְגִ'ינְג קיימה את הבחינה הלאומית הראשונה לאמנויות לחימה. אמן הלחימה הנודע וַאן לָאי-שֶנְג [10], מייסד סגנון "השער הטבעי" הוביל את צוות מחוז חֵבֵּיי והשיג תוצאות מצוינות. בסופו של דבר הפך לתלמידו של לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן והטמיע חומרי לימוד רבים שלמד ממנו בשיטתו. לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן נפטר בשנת 1964. בן תשעים וארבע היה במותו.


בתמונה: לִיוּ בָּאי-צ'וּאַן במרכז השורה הראשונה באירוע הציבורי האחרון בחייו בו צולם. לצידו בשורה הראשונה אמן הטאי צ'י חוּאַנג יוּאַן-שִׂיוּ [11] ואמן שָאוֹלִין חָאי דֶנְג [12].

oOo 1. Zhongguo Jingwu Ticao Xuexiao 中國精武體操學校 2. Jingwu Tiyuhui (Jingwu Athletic Association) 精武體育會 3. Huo Yuanjia 霍元甲 1868-1910 4. Liu Baichuan 劉百川 1870 – 1964 5. Shangwu jingshen 尚武精神 6. Zhishan 誌善 a.k.a Yang Chengyun 楊澄雲 7. Shaolin Luohan Quan 少林羅漢拳 8. Jiangnan diyi jiao 江南第一腳 9. Zhongyang Guoshuguan 中央國術館 10. Wan Laisheng 萬籟聲 1903-1992 11. Huang Yuanxiu 黃元秀 a.k.a Huang Wenshu 黃文叔 12. Hai Deng Fashi 海灯



 


bottom of page