top of page

Recent Posts

Archive

Tags

RSS Feed

❖ וְהָיָה כְּעֵץ שָׁתוּל עַל פַּלְגֵי מָיִם


בפארק הירקון, שהוא כידוע זעיר אנפין של היקום, קיימים "שכנים לעץ", מי קרובים יותר ומי רחוקים. שכנות זו מתכתבת עם גיבור הסיפור, מר גֶ'נְג שִׂיאֶן-צִ'י [1] מנוחתו עדן, אדם צנוע ועתיר ידע. מר גֶ'נְג שִׂיאֶן-צִ'י נולד בשנת 1920במקום קטן במחוז פוּגִ'יאֶן. תחילת דרכו באמנויות הלחימה כללה את סגנון עגור לבן מזרם פוּגִ'יאֶן, אותו למד מהמורים צַאי מִינְג-טַאנְג [2] וצֶ'נְג מִין-לִין [3]. בהמשך חייו עבר להתגורר בטאיוואן, שם למד בעיקר עם המורה חוּאַנְג שִׂינְג-שִׂיאֶן [4], עד למעבר של מר חוּאַנְג לסינגפור ובהמשך למלזיה. מסופר כי הפגין חריצות רבה באימוניו האישיים, וזכה להבנה מעמיקה "הבנת שינויי היין והיאנג, המהות האמיתית של השיטה..."


חוּאַנְג שִׂינְג-שִׂיאֶן [4], גם הוא יליד מחוז פוּגִ'יאֶן, למד בסין את סגנון העגור הלבן, עבר לטאיוואן בשנת 1947 והפך לתלמידו של גֶ'נְג מַאן-צִ'ינְג [5]. בשנת 1956 עבר לסינגפור, ובשנות ה-60 (של המאה הקודמת) למלזיה, שם הפיץ את שיטת הטאי ג'י של גֶ'נְג מַאן-צִ'ינְג וכמובן את גולת הכותרת פרי פיתוחו – תבנית סגנון יאנג בת 37 משפטי תנועה.


ההכרות האישית עם גֶ'נְג שִׂיאֶן-צִ'י כללה בעיקר התבוננות, היות וזכיתי להיות "שכן לעץ" בשנות ה-80 בטאיוואן. בהמשך הפך למורה הטאי ג'י של חברי אבי ורדי, שוודאי יוכל לכתוב עליו ממקור ראשון. ולבסוף – בביקורי האחרון בטאיוואן בשנת 2010 זכיתי ללמוד עמו למשך תקופה קצרה של מספר שבועות. במהלך השבועות הללו טעמתי על קצה המזלג את דרכו המעניינת בהוראה.


השיעור מתחיל בפארק השלום בטאיביי, בכל יום בשעה 07:00 ומתחיל בגירוף וניקוי שטח האימון. זה ממש מעניין, בדומה להלכות האולם, אבל בחוץ... תלמידים אינם מחויבים (או יכולים?) להגיע בשעה זו, כך שתלמידים מגיעים בזמן ולמשך זמן שביכולתם להישאר. מבנה השיעור:

פתיחה - שבעה תרגילי בסיס (על כך בפעם אחרת) המצויים תחת הכותרת "טאי ג'י", למרות שלחלקם מקור בסגנון עגור לבן מזרם פוּגִ'יאֶן.

המשך - תבניות על-פי רמת המיומנות והוותק. אנו עסקנו בתקופה הקצרה בעיקר בתבנית טאי ג'י 13 תנועות, כאשר תלמידים אחרים מתרגלים בעיקר את תבנית 37 של גֶ'נְג מַאן-צִ'ינְג, ולעיתים תבנית 64 שמקורה בטאיוואן.

קינוח: בכל יום מתבצע תרגל של כשעה וחצי או שעתיים פושינג הנדס. וואו.. תחשבו על עשרות שנים כאלה. לא פלא שמספר תלמידים, שחלקם הפך ברבות השנים למורים, מפגינים מיומנות מרשימה ביותר בתחום זה.


מר גֶ'נְג שִׂיאֶן-צִ'י נפטר בתאריך ה-19 ליולי, שנת 2018. אחד מתלמידיו הבכירים כתב לזכרו:

"הפרק העשרים ושני של ספר הדרך והסגולה (דָאוֹ דֵה גִ'ינְג), מראה את רוח העשייה והעברת הידע באמנות של המורה המנוח:

היה צנוע ותישאר גדול

היה כפוף ותישאר ישר

היה ריק ותישאר מלא

היה בלוי ותישאר חדש

זה אשר מעט לו – יקבל

זה אשר הרבה לו – ישתעבד

אין הוא מתרברב

למרות שיש לו הישגים

אין הוא מתנשא

לכן כבודו מאריך ימים

אין הוא נאבק

לכן אין נאבקים בו

אין הוא מתחרה

לכן איש לא יוכל לו

לפיכך החכם שומר על הדאו ונותן דוגמא לעולם.



曲則全.

枉則直.

窪則盈.

弊則新.

少則得.

多則惑.

是以聖人抱一為天下式.

不自見故明.

不自是故彰.

不自伐.

故有功不自矜故長.

夫唯不爭, 故天下莫能與之爭.

古之所謂曲則全者, 豈虛言哉.

誠全而歸之.


oOo

1. Zheng Xianqi 鄭顯氣 1920-2018

2. Cai Mingtang 蔡明堂

3. Cheng Minlin 程敏霖

4. Huang Xingxian 黃性賢 1910-1992

5. Zheng Manqing 郑曼青 1902-1975



 






bottom of page