top of page

Recent Posts

Archive

Tags

RSS Feed

❖ נעליים


מפרקים טילים והולכים לישון ובאפריקה עוד לא שמעו על מעדר וקלשון היפנים פיתחו אדם מתוחכם שמשמיד אנשים מזן מסוים, מזן מסוים... נעליים נעליים ומקרר ומקרר שיקרר לי את המוח אני רוצה לשכוח – נעליים

אם הבנתם את המשמעות הגלקטית של פורטיס אפשר להתקדם.


אימון ברגליים יחפות משפר את היכולות המוטוריות החיוניות בקרב ילדים ובני נוער. מחקר חשוב בתחום הוכיח כי יכולות מוטוריות אלה ובכללם שיוויי המשקל ויכולת ניתור, הן מיומנויות שמועילות במניעת פציעות. החוקרים בחנו שלושה כישורים מוטוריים בסיסיים בקרב כשמונה-מאות ילדים ובני נוער ממספר בתי ספר בדרום אפריקה ובערים בצפון גרמניה. הילדים בדרום אפריקה נבחרו משום שהיו רוב זמנם יחפים ואילו הילדים מגרמניה נבחרו משום שניהלו אורח חיים מערבי שבו בגיל צעיר מאוד הם כבר נעלו נעליים.


תוצאות המחקר: קבוצת הילדים מדרום אפריקה שגדלה והתפתחה רוב הזמן בלי נעליים לרגליה הדגימה יכולות מוטוריות טובות יותר משמעותית מהילדים הגרמניים שנעלו נעליים כבר בשלבים מוקדמים של חייהם. היכולות המוטוריות שנבחנו כללו יכולת שיווי משקל, יכולת ניתור וספרינטים.


יפה מאוד, אני בעד, אבל מה לעשות ובינתיים גדלנו קצת. לאן מיועדות הנעליים? אימון פנים – אולם, או חוץ – פארק? איזה נעליים? הסוגיה הפשוטה הזו מעסיקה אמני לחימה רבים. בקיצור, לא אשמור אתכם במתח... הבחירה שלי היא אוניצוקה-טייגר. למי שלא יודע, חברת נייקי התחילה בכלל כיבואנית נעלי אסיקס לארצות הברית, שעד אז נקראו אוניצוקה-טייגר, על שם המייסד המיתולוגי של החברה קִיהָצִ'ירוֹ אוֹנִיטְסוּקָה. פיל נייט, המייסד של נייקי, זיהה אצל החברה הצנועה מהעיר קוֹבֵּה שביפן את רוח החדשנות ואת השאיפה למצוינות שהוא העריץ כל כך. רוח שהביאה לעולם את הנעל המפורסמת ביותר של החברה, ואת אחת הנעליים האייקוניות ביותר בתרבות הסניקרס, אוניצוקה-טייגר מקסיקו 66.


ארבע שנים לאחר שארצות הברית הטילה שתי פצצות אטום על הירושמה ונגסאקי, יפן הייתה בשפל מוראלי נוראי. קִיהָצִ'ירוֹ אוֹנִיטְסוּקָה, איש צבא לשעבר, חיפש להרים את המורל של נערים ונערות שלא ראו עתיד במדינה. המוטו שלו היה שניתן לבנות הכל מכמעט כלום, והוא ראה בספורט גורם שיכול לעשות את זה. אוניציקה-טייגר הוקמה בשנת 1949 מתוך מטרה לקדם ספורט באמצעות נעליים. הנעל הראשונה שאוניציקה-טייגר יצרה הייתה נעל כדורסל, משם התפתחה לענפי ספורט נוספים, כאשר היעד הבא היה ליצור נעלי ריצה. את ההשראה הוא שאב מהטַאבִּי, גרביים יפניות מסורתיות שבהן הבוהן מופרדת משאר האצבעות. נעל הריצה הראשונה יצאה גם כן ב-1953, והיא אכן מאוד הזכירה את הגרביים המצחיקות.


אוניצוקה שם לב שאחת הבעיות הגדולות ביותר שרצים מתמודדים איתן היא שלפוחיות בכף הרגל שנוצרות כתוצאה משפשוף בסביבה חמה ולחה. כדי לפתור את הבעיה הוא שאב השראה ממערכות קירור אוויר של מנועי אופנועים. הרעיון היה שאם יהיו חורים בחלק הקדמי של הנעל, האוויר הקר יחדור לתוך הנעל כאשר היא תנוע קדימה. לא היה זה רעיון מהפכני, אבל מה שהבדיל את הנעליים של אוניצוקה-טייגר משאר החברות היה הזווית של הסוליה. אולימפיאדת מקסיקו נתנה לאוניצוקה פרסום אדיר. האגדה התחילה.


בשנת 1978 ברוס לי אימץ את הדגם השחור צהוב של הנעל כאשר נלחם בכוכב ה-NBA קארים עבדול ג'אבר בסרט "משחק המוות". הנעליים היו החוליה האחרונה בהופעה האייקונית שכללה את "חליפת הבננה" והנונצ'קו – שניהם בגוונים של צהוב-שחור. לחדי העין מבינכם – כפי ששניתן ללמוד מצילומי הסטילס של הפקה, נעלי הספורט שנראו על רגליו של לי בסרט היו שונות. יש דמיון חזק מאוד בין הסניקרס ההוא למקסיקו 66, אבל הסניקרס של אוניצוקה-טייגר היא נעל קצת יותר יפה. ברוס לי החליף במהלך הצילומים שלושה זוגות נעליים שונות, דומות למראה. בכל אופן אל תתנו לזה להרוס את האגדה.

קוונטין טרנטינו הושפע מאוד מהסרט הזה כשבחר לשחקנית אומה ת'ורמן את דגם הטאי-צ'י של המקסיקו 66, בסדרת הסרטים הקאלטית קיל ביל. האזכור הקולנועי החזיר את אוניצוקה-טייגר לכותרות ומכירות הנעל הרקיעו שחקים באותם שנים. המחווה לברוס לי הייתה עוד חותמת לעובדה כי מקסיקו 66 היא הנעל האייקונית ביותר במורשת של החברה.


בתמונה: נעל אחת בודדת ושני זוגות שלמים של נעלי ספורט שהיו פעם בבעלותו של ברוס לי. דגמי הנעליים כוללים את Onitsuka Tiger Limber Up (משמאל), מקסיקו 66 (מימין) וה-Tiger Corsair (למטה).

קרדיט תמונה: Warner Bros, natedsanders.com & julienslive.c


 


bottom of page