top of page

Recent Posts

Archive

Tags

RSS Feed

פַּאן צִ'ינְג-פוּ | "אגרוף הברזל"


בתגובה למאמר "על פני האדמה" שעסק בפּוּי צַ'אן, כתב עמיתי אלדן פרידמן :

"מעניין. בדיוק התחלתי לראות שוב סרטונים שלו ושל פאן צ'ינג-פו האגדי. הדור הזה, היה פשוט נפלא בעיני. בעוד 10-15שנים לא יהיו כאלו יותר. מעניין לאיזה כיוון תלך ילכו האומנויות הללו ( אינני מתכוון לספורט לחימה או שיטות הגנה עצמית) . אני תוהה אם משהו יישאר מהן. יש בכול סרטון ובכול מורה כזה רומנטיקה וקסם שעוטפים אותם. אינני מוצא זאת במורים אחרים."


אצלי צפה אותה הרגשה בנוגע לדור הנפילים. כמובן שניתן לומר מנגד שאנו לוקים כאן בתיאורים רומנטיים באופן מוגזם בעליל, או כפי שקראתי, בעיקר מפי מי שמתאמן שנתיים ורבע, כי "אם הוא ותיק זה לא אומר שהוא טוב". מסכים שכל דור מביא איתו איכויות אחרות, אבל מה אם הוא גם ותיק וגם מצוין? אנחנו מדברים כאן על משוגעים לדבר שהקדישו את חייהם לטובת אומנויות הלחימה הסיניות, לכן להשקפתי זו לא מחויבות שאנו מוצאים היום בכל פינה.


פַּאן צִ'ינְג-פוּ [1] נולד בשנת 1936 במחוז שַאנְדוֹנְג. הוא התייתם מהוריו בגיל שש והחל ללמוד אומנויות לחימה באותה תקופה, ויש הטוענים בגיל שמונה. במהרה הפך לאחד מאלופי המדינה הצעירים ביותר של סין. בין השנים 1953-1958 הוא זכה במקום הראשון בכל התחרויות הלאומיות שנערכו בכל קטגוריה – תבניות, כלי נשק וקרבות במגע מלא. הוא זכה בעקביות בתואר אלוף המדינה בדרגת הגיל שלו. כתלמיד, פַּאן צִ'ינְג-פוּ היה חבר בקבוצת הווּ-שוּ של המכון לחינוך גופני בעיר שֶׁנְיָאנְג, בירת מחוז לְיַאונִינְג. הוא התאמן עם מיטב המורים של תקופתו, דוגמת חוּאַנְג שִׂיָאוֹ-שִׂיָא [2] יוּ בּוֹ-צִ'יאֶן [3] ואחרים. פַּאן התפרסם בזכות אימוני "אגרוף הברזל" שלו, שם חיזק את אגרופו על ידי חבטת צלחת ברזל עד 10,000 פעמים ביום. הוא המשיך בכך עד סוף חייו.


כמאמן, פַּאן צִ'ינְג-פוּ הפך במהלך שנות השישים למאמן הראשי של נבחרת הווּ-שוּ של מחוז לְיַאונִינְג. בנוסף, עזר לקבוצות ווּ-שוּ מחוזיות להגיע להצלחה מסחררת בתחום התחרותי. מאוחר יותר, לימד באוניברסיטת בייג'ינג לחינוך גופני וגם לימד את המשטרה, הצבא והכוחות המיוחדים של סין בטכניקות לחימה יד ביד ולחימה ברובה מכודן. הוא המשיך ללמד בלשכה העירונית לביטחון ציבורי של בייג'ינג ובאקדמיה הצבאית של צבא השחרור העממי של סין במשך שנים רבות.

באמצע שנות השישים, הכנופיות הסיניות – הטריאדות, הפכו לבעיה גדולה. בתקופה מסוימת, נאסר חימוש שוטרים בנשק חם ופושעים חמושים בנשקים קרים היוו איום רציני. פַּאן צִ'ינְג-פוּ גויס בידי משטרת העיר שֶׁנְיָאנְג כזרוע אכיפה עצמאית במטרה ללכוד ראשי כנופיות אלימים, ובסופו של דבר לכד במו ידיו עשרים ושלושה פושעים. בנוסף, עבד כמדריך במשטרת בייג'ינג ובכוחות המיוחדים של סין.


בסוף שנות ה-70 פאן הוסיף לפרופיל המרשים שלו תפקידים קולנועיים, ובהמשך שימש ככוריאוגרף קרבות. הסרטים המפורסמים ביותר בהם שיחק היו "מקדש שאולין" משנת 1982, בכיכובו של ג'ט לי. בסרט זה פַּאן צִ'ינְג-פוּ גילם דמות של נבל, ובנוסף היה אחראי על חלק נכבד מהכוריאוגרפיה של הקרבות. בשנת 1986 כתב אמריקני צעיר בשם מארק זלצמן רומן אוטוביוגרפי בשם "ברזל ומשי". הרקע לרומן הוא סין שלאחר מהפכת התרבות והגעתו לסין, שם הוא מלמד אנגלית ומפתח מערכת יחסים של תלמיד-מורה עם פַּאן צִ'ינְג-פוּ. הספר הומחז לסרט שיצא לאקרנים בשנת 1990, בו פַּאן משחק את עצמו. לאחר שנים בהן הקדיש את חייו לאומנויות הלחימה ובעזרה לממשל, פַּאן צִ'ינְג-פוּ השתקע באונטריו - קנדה, שם נפטר בשנת 2017.


oOo

1. Pan Qing-fu 潘清福 1936-2017

2. Huang Xiao-xia 黄啸侠 1900-1981

3. Yu Bo-qian 于伯谦 1901-1981


 


Comments


bottom of page