top of page

Recent Posts

Archive

Tags

RSS Feed

❖ לְשָׁרֵת בְּרַחֲבֵי הַמַּמְלָכָה


בתקופת קיסרות צִ'ינְג המאנצ'וּאית אנו פוגשים את השַאן-פּוּ-יִינְג [1], מילולית: "יחידת המתאבקים המומחים". יחידה זו נוסדה ע''י הקיסר קַאנְג שִׂי [2] בשנת 1669 כיחידת שומרי הראש הקיסרית המאנצ'וּאית. הם ביצעו מופעי ראווה לפני הקיסר באירועים שונים כמו פתיחת עונת הצייד. נבחרת המתאבקים הורכבה מקבוצות תרבותיות ואתניות שונות, למשל מונגולים, להם הייתה מסורת האבקות שנקראה "בּוֹךְ" [3], מילולית: החזקת מעמד.


בתקופת שלטונו של צִ'יאֶן לוֹנְג [4], נכדו של קַאנְג שִׂי, לא נמצאה להם תעסוקה רבה. הם נחשבו ל"נבחרת המתאבקים הלאומית" ונטלו חלק במופעים ותחרויות מספר פעמים בשנה. בחסות החצר הקיסרית של הצִ'ינְג טופחה תרבות האבקות שכללה תלבושות, טקסים, הכשרה ובחירת המתאבקים, טכניקות, שיטות הוראה, ציוד והסדרת תחרויות שנערכו לעיתים תכופות בפיקוח ישיר של הקיסר.


המתאבקים בבֵּייגִ'ינְג נחלקו לשני מחנות: האגף השמאלי במערב העיר, והאגף הימני במזרח העיר. אזור ההאבקות עצמו היה בצפון העיר, בשטח מנזר הבּוּדְהָא הגדול [5]. כל המתאבקים נשאו דרגות שנקבעו בחגיגיות בידי הקיסר בתקופת החורף, לאחר צפייה ובחינה של התחרויות שהתקיימו עד שנת 1902. נבחרת השַאן-פּוּ-יִינְג, או בשמה הנוסף גִ'יָאוֹ-בַּאן [6], השתמשה בטכניקות מגוונות וסגנונה הפך מאוחר יותר לבסיס ההאבקות הסינית הרשמית המוכרת כיום . תחרויות ומופעי האבקות היו חלק מחגיגות החצר הקיסרית, וגם כלי פוליטי ביחסים הדיפלומטיים של שליטי צִ'ינְג עם קבוצות אתניות שונות.

לקראת קץ שושלת צִ'ינְג מחנה השַאן-פּוּ-יִינְג פורק. למעלה ממאה מתאבקים מקצועיים, ירדו ממעמדם הקיסרי עם זכויות היתר הנלוות, למעמד של אזרחים רגילים. הם פנו לפרנסתם להוראת האבקות, לבידור, לאבטחה או הצטרפו לארגונים אחרים של אמנויות לחימה. כך הפכה ההאבקות, שהייתה חלק מהטקסיות הקיסרית, לבידור מסחרי והמיומנויות המקצועיות נחשפו לקהל הרחב.


לפרנסתם, אמני הלחימה פנו לכמה דרכים: הדרך הראשונה הייתה להיות בעליו של בית ספר להוראת לחימה. הדרך השנייה הייתה הוראה חופשית שבה המורה עצמו הגיע אל התלמידים, או הועסק בשרותו של בעל כוח, או בצבא. הדרך השלישית הייתה עיסוק בחברות אבטחה או כשומר ראש. הדרך הרביעית הייתה הבידור והמיצג באמצעות מופעי ראווה. מה צופן לנו העתיד?


oOo 1. shanpuying 善撲營 2. Emperor Kangxi of Qing 康熙帝, Reign: 1661-1722 3. Bökh 4. Emperor Qianlong of Qing 乾隆帝, Reign: 1735-1796 5. dafosi 大佛寺 6. jiaoban 跤絆



 



bottom of page