top of page

Recent Posts

Archive

Tags

RSS Feed

❖ תמונות מלחמה


רקע היסטורי

בשנים 1894-1895 התחוללה מלחמה בין סין ליפן על רקע סכסוך ממושך על השליטה בקוריאה, מלחמה שנודעה בשם מלחמת סין-יפן הראשונה.

לקראת סוף המלחמה, לאחר שהביסה את ממשל הצ'ינג בצפון סין, ביקשה יפן להבטיח כי היא תשיג את איי פֶּנְגחוּ (האיים הפסקדוריים) ואת האי טאיוואן בהסדר הסופי. סין נחלה תבוסה ניצחת, בים וביבשה, והיפנים כבשו את הנמל החשוב פורט ארתור (לושון) בדרום מנצ'וריה ואת פֶּנְגחוּ, עם הנמל המשובח שלו. הדבר העניק לצי היפני הקיסרי בסיס מתקדם שממנו יכלו ספינותיהם שעשו שימוש בשריפת פחם ושייטו לטווח קצר, לשלוט במיצרי טאיוואן ובכך למנוע שליחת חיילים סינים נוספים לטאיוואן. פעולה זו שכנעה את נושאי המשא ומתן הסינים בשימונוסקי כי יפן נחושה לספח את טאיוואן. בהסכם שימונוסקי (אפריל 1895) נאלצה סין להכיר בעצמאות קוריאה, למסור את טאיוואן, את חצי-האי ליאודונג ואת איי פֶּנְגחוּ. כמו כן, סין נאלצה לשלם ליפן פיצויים ולפתוח ארבעה נמלים נוספים לסוחרים זרים.


הדפס עץ

הדפס עץ מעניין מאת האמן טוֹשִיקָאטַה מִיזוּנוֹ משנת 1895, המתאר תקרית כביכול ממלחמת סין-יפן הראשונה. באיור זה, קצין בשם אַוַוטָה מהצבא היפני הקיסרי מתמודד עם חייל סיני במהלך ההתקפה איי פֶּנְגחוּ, סמוך לטאיוואן. הלוחם הסיני תוקף עם גוּאַן דָאוֹ והקצין אַוַוטָה מגן על עצמו עם חרב צבאית בשם גוּנְטוּ - חרב טקסית שיוצרה עבור הצבא והצי הקיסרי היפני לאחר הכרזה על גיוס חובה בשנת 1872. ניתן לומר שזו הכלאה בין חרב טאצ'י יפנית לחרב מערבית. הדפסים כאלה נודעו בשם סֶנְסוֹ-אֶה, מילולית: "תמונות מלחמה", צורה דרמטית במיוחד של הדפס עץ יפני שהפך דרך נפוצה ופופולרית להפצת דימויים פטריוטיים החל ממלחמת סין-יפן הראשונה ועד מלחמת רוסיה-יפן.

האם הקרב הזה התרחש במציאות? קשה לומר...המערכה על פֶּנְגחוּ התאפיינה בפעולות קצרות כשהיפנים יורים כמה מטחי רובים והסינים נסוגים בחיפזון או נכנעים בהמוניהם, כך שקרבות מטווח קצר כמו זה לא היו סבירים, אבל בהחלט לא בלתי אפשריים.

 


bottom of page